Tervezés kétféle térhasználati funkcióra

Tervezés kétféle térhasználati funkcióra

A legutóbbi munkámban a felkérés szerint kétféle térhasználati funkcióra kellett terveznem. Az ingatlan a Wörthersee közelében található – egy meglévő, nem lakóingatlan épületegyüttes átépítése során kialakítandó társasház egyik lakása. A bontási- és építési tervdokumentációt a megrendelő biztosította. Szerkezetkész, fotóval dokumentálható állapot a tervezés megkezdésekor még nem állt rendelkezésre. Az építészeti tervek szerint a lakás bruttó alapterülete cca 60 m2, a tervezés végén mért nettó alapterülete 56 m2. Belmagasság az építészeti tervek szerint 2,7 m. A majdani lakás az épület észak-nyugati tájolású saroklakása; Északról és Nyugatról is terasz egészíti ki, amelynek megtervezését a megrendelő nem kérte.

FUNKCIÓ – A megrendelők kérése szerint kétféle használati módra készültek a berendezési tervek. Az egyiknél, amely a senior-korú házaspár lakás-céljait és igényeit helyezi a fókuszba, nagyobb, bővebb tárolókapacitást terveztem, átmozgattam az építészeti tervdokumentációban vázolt válaszfalak egy részét, külön helyiségbe helyeztem el a toalettet, amely egy közlekedőből nyílik a nappalitól elszeparáltan, így adva diszkréciót és plusz-használhatóságot a legkisebb helyiségnek. A fürdőbe modern, luxus zuhanykabint terveztem mindkét terv esetében.

A másik terv esetében klasszikusabb elrendezési módot dolgoztam ki, az előzetes tervek szerinti válaszfalakat nagyjából a helyükön hagyva, a funkciókat jórészt egy térben hagyva, szellősebben, az aktuális közízlést inkább kiszolgáló módon komponálva a teret. Ez a terv egy kiadható lakás igényei és térszervezési kívánalmai szerint készült.

Mindkét terv esetében maximálisan figyelembe vettem a kérdőíves felmérésben adott megrendelői válaszokat, a felmérésből kinyert valamennyi vizuális konklúziót beépítettem a tervekbe – egészen a csillagjegyeikre általában jellemző esztétikai elvárásokig…

A tervekben nagy hangsúlyt kaptak a világítótestek; ahová csak lehetett, helyi világítást terveztem. Ez nemcsak praktikus, de nagyon meghitté teszi a tereket, és egyben nagyvilági eleganciát kölcsönöz az enteriőröknek. A konyha-étkező, nappali és háló mennyezetén körbefutó stukkó természetszerűen rejtett világítást foglal(na) magában, ami a modern enteriőrök elengedhetetlen látványeleme ebben a luxus kategóriában.

A nappaliban az egyes tervben elhelyeztem egy etanol-kandallót, mint fókusz-látványelemet; ehhez nincs szükség kéményes égéstermék-kivezetésre, és nem is különösebben bonyolult a telepítése, viszont a hozzáadott esztétikai érték miatt abszolúte „must have”-kategória. Hasonló megoldással adtam luxus-érzetet a kettes terv hálószobájának. Ezt fokozzák a szép számban elhelyezett tükrök – mindkét tervben.

A nappaliban a kanapéval szemben média-falat terveztem. Mindkét tervben szereplő kanapék kihúzhatók, vendégágyként használhatók (az egyes tervben csak az egyik) szükség szerint. A falakon esetlegesen a festmények helyett további tárolók még elhelyezhetők – dísztárgyak vagy könyvek számára. A terveimben egy ideális berendezési terv mentén gondolkodva nem zsúfoltam agyon a tereket, de természetesen amennyiben konkrét mennyiségű meglévő tárgyat kell majd a beköltözéskor elhelyezni, az is megoldható lesz kisebb-nagyobb kompromisszumok árán.

Ez a tervezési feladat a választott tervezési csomagban (online tervezési csomag) nem tartalmaz konkrét konyhatervezést, ezért csupán egy általános igények szerinti konyhát helyeztem el a tervekben, alapfunkciókkal, de finom részletek nélkül. (A konkrét megrendelői igények szerint – majd a lakás kivitelezése során – egy helyi konyhastúdióval lesz érdemes megterveztetni a konyhát annak minden apró részletével, helyszíni anyag- és kiegészítő-választás mellett.)

A megrendelők végül az 1-es, saját lakás célú vázlattervet kérték kidolgozni az egyeztetett részletek figyelembe vétele mellett, és egy alkalommal kértek még benne további módosítást. A véglegesített tervdokumentáció tehát egy kétfős, senior korú család igényeire figyelemmel, saját lakás célú berendezési- és térszervezési terv formájában készült el, maximálisan hagyatkozva az online elvégzett igény- és stílusfelmérés tapasztalataira, illetve eredményeire, és értelemszerűen megfelelve az egyeztetések során közölt megrendelői kívánalmaknak.

 

STÍLUSA megtervezett lakás részleteiben a boutique-hotelek eredeti eleganciáját hozó modern elegáns glamour stílusjegyeit viseli.

Színpaletta: bézs, natúr fehér (törtfehér), gyöngyház-fehér, hűvös-barna, szürke, fekete, arany-okker, bronz és csillogó ezüst

Minták: stilizált barokkos damask, letisztult geometrikus

Textilek, anyagok: velúr, natúr vászon, brokát, ripsz, organza

 

Hangulattábla (moodboard)